HTML

HÉtköznapi PÉnzügyek

Hétköznapi pénzügyi kérdések, válaszok és egyéb gondolatok hétköznapi nyelven. Avagy nézzünk szét, mielőtt szarba lépnénk.

PORTFOLIO BLOGGER

Portfolio Hírbox

Tudatos hitelfelvétel

2010.09.20. 11:15 :: hétköznapi pénzügyek

"A felelősség-nem-vállalás és -hárítás mára össznépi élettevékenységgé vált."
Vavyan Fable

 

Most, hogy talán lassan kezdünk kikecmeregni az elmúlt években lezajlott válság okozta sokkból, illetve már látjuk - vagy legalább sejtjük - a fényt az alagút végén, itt az ideje átgondolni, hogyan tovább. Mit tanultunk a válságból és milyen következtetéseket vonhatunk le?

Meglepően sok helyről hallani, hogy "soha többet hitelt". Tényleg ez a jó megoldás? Vagy ez már az átesés a ló túloldalára?

Mi is az a hitel?
A hitel egy olyan pénzösszeg, ami már most a miénk, de csak később fogjuk megtermelni. Másképp fogalmazva, a hitel egy eszköz, aminek a segítségével a jelenben élvezhetünk olyan javakat, amiket csak a jövőben fogunk kiérdemelni.

A hitel elsődleges célja az, hogy valamilyen tevékenységhez, vállalkozáshoz biztosítsa a szükséges tőkét. A plusz tőke segítségével extra profitra lehet szert tenni, amivel visszafizethető a hitel. Magyarul, a hiteleket eredetileg arra találták ki, hogy pénzmagot biztosítsanak egy vállalkozás beindításához vagy bővítéséhez. Ennek hasznos felhasználásában a bank és a hitelfelvevő is érdekelt, hiszen a bank így kaphatja vissza a pénzét, az ügyfélnek pedig így lesz sikeres a vállalkozása.

A vállalkozói hitel mellett elterjedt a vásárlói hitel is. Ebben az esetben a hitelfelvevő a kapott pénzt egy választott termékre költi el. Egy ilyen hitelfelvétel közvetve jó annak, akinél az ügyfél elkölti a pénzét, hiszen azt a vállalkozást olyan pénzből táplálja most, amit majd csak később fog megkeresni. A vállalkozónak ez lényegében egy tiszta haszon. A vásárlói hitelt felvevő szempontjából is azonnal jelentkezik a haszon, ugyanis már most megveheti a boldogságához hozzájáruló terméket (a porszívótól kezdve az autón át a lakásig bármit).

A lakosságot jellemzően ez utóbbi fajta hitel érintette érzékenyen, de ennek hatása érezhető volt a vállalkozói hiteleknél is. Kicsit ássunk mélyebbre a témában, hogy is van ez.

Véges tologatás
Beszéljünk hagyományos lakossági vásárlói hitelről. Dönthetünk úgy, hogy egy adott évben nem elégszünk meg a jövedelmünkkel (X), hanem felveszünk mellé még egy éves jövedelmünkkel megegyező nagyságú hitelt, és ezt mind elköltjük. A hitelt viszont vissza kell fizetni... kamatostul. Ezért az egy évi kánaánért cserébe a következő 4 évben évi 0,3*X összeget kell visszatörlesztenünk, azaz csupán 0,7*X elkölthető jövedelmünk marad. Ha az első törlesztési évben úgy döntünk, hogy mégis szükségünk lenne a teljes X-nyi jövedelemre, akkor halaszthatjuk a hitel visszafizetését például egy újabb 0,3*X összegű hitel felvételével, viszont így a rákövetkező 4 évben már évi 0,33*X törlesztésre kell számítanunk és csak 0,67*X jövedelmünk marad a megélhetésre.
Ezt a folyamatot még tologathatjuk egy darabig, apránként növelve a ránk váró törlesztőt. Vegyük észre, hogy csak egyetlen évben volt szó arról, hogy a jövedelmi helyzetünknél jobban éltünk, de ezért cserébe - a példa esetén - négy szűk esztendőt kell bevállalni. Illetve az is látható, hogy minél tovább halogatjuk a visszafizetést, az annál drágább lesz, annál "szűkebb" esztendőkkel fogunk fizetni.

Infláció és kamat
A fenti példánál szándékosan kimaradt a kamat és az infláció, hogy ne bonyolódjon a történet. Pótoljuk gyorsan ezt a hiányosságot. A hitelek kamata értelemszerűen úgy van kialakíva, hogy az inflációnál magasabb legyen. Emiatt, az egyszerűség kedvéért hitelkamatot számolhatunk úgy is, hogy mennyivel infláció fölötti a kamat, vagyis mekkora a kamat reál értéke.
Az infláció fölötti kamat vizsgálata azért is jó, mert normál körülmények között elfogadható becslést jelent, ha inflációt követő jövedelememelkedéssel kalkulálunk. Ennek az a jelentősége, hogy már csírájában elfojtsuk az olyan gondolatokat, hogy "most felveszem a hitelt, és jövőre a már magasabb jövedelemből könnyedén törlesztek", hiszen pont most állapítottuk meg, hogy a kamat infláció (és a várható jövedelememelkedésünk) fölötti.
Így összességében a fenti példa úgy értelmezendő, hogy az "X" a jövedelem vásárlóerejét mutatja, azaz inflációkövető béremelést feltételezve minden évben valóban X marad a jövedelem.

Kockázat
Most tekintsünk el a kamat változásának, illetve devizahiteleknél az árfolyam változásának kockázatától. Egy ezeknél sokkal fontosabb kockázatot is meg kell említenünk, mégpedig azt, hogy a hitelünk visszafizetésének feltétele az, hogy a vállalt futamidő alatt az általános szükségleteinken túl folyamatosan ki tudjuk gazdálkodni a törlesztőrészletet is. Ha jobban belegondolunk, azért elég nagy bátorság kell ahhoz, hogy azt állítsuk: "15 év múlva legalább olyan jó munkám és jövedelmem lesz, mint most". Itt jegyezném meg, hogy az elmúlt években bedőlt hitelek legnagyobb része nem az árfolyamok romlása, vagy a kamatok emelkedése miatt futott zátonyra, hanem a hitelfelvevő rendszeres jövedelmének jelentős csökkenése következtében. Ez egyébként azt is mutatja, hogy a forint alapú hitelek sem sokkal biztonságosabbak, mint deviza alapú társaik.

Megéri - nem éri meg
Látjuk, hogy ha a jelenben szeretnénk élvezni jövőbeli munkánkért kapott jövedelem gyümölcsét, azért több árat is kell fizetni.
Az egyik legfontosabb ezek közül a kamat, amit a bankoknak fizetünk. Ez úgy számszerűsíthető, hogy például ha a jövőre megkeresett 100.000 Ft-ot a jelenben akarom elkölteni, akkor most 90.000 Ft értékben vásárolhatok belőle.
A másik legfontosabb fizetendő ár pedig az, hogy akkor a jövőben ennyivel kevesebbet lehet költeni. Vagyis ha most valaki tovább akar nyújtózkodni, mint ameddig a takarója ér, akkor cserében "rövidebb takaróhosszal rendelkező" évek következnek.

 

Összefoglalva, nem jelenthetjük ki, hogy hitelt felvenni nem szabad, csupán a lehető legjobban át kell gondolni és mérlegelni, hogy mit vásárolnánk a jövőbeli keresetünkből, és hogy az valóban megér-e ennyit. Számvetésnél ne felejtsük el a kockázatok között felsorolni a jövőre vonatkozó elköteleződésünket. Az árnál pedig a kamaton túl emlékezzünk arra is, hogy a mostani többlet költésünkért cserében a jövőben vékonyabb pénztárcából kell gazdálkodnunk.

9 komment

Címkék: bank hitel felelősség tudatos vásárló hitelfelvétel portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://hepe.blog.hu/api/trackback/id/tr732303748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Friedman 2010.09.20. 11:56:43

Újabb jó írás gratulálok. Végre valaki megpróbál rávilágítani arra, hogy a hitelfelvétel mekkora kockázattal jár. A kockázat pedig azt jelenti, hogy rosszul is elsülhet, mint ahogy most sokaknál ez történt.

A hitelfelvevők tudatosan bevállalták a kockázatot, hogy jobban élhessenek, mint hitelt fel nem vevő embertársaik. Méltósággal kell viselni a negatív következményeket is.

Ipari-antidepresszió 2010.09.20. 13:13:39

Nekem egy volt munkatársam mondta meg a tutit. "Spórolni nem tudunk, de ha a banknak tartozunk, azt kifizetjük." Szerintem meglepően sokan szeretnek lelkük mélyén túszok lenni.

bennfentes9 2010.09.20. 13:37:33

@GG84: Sajnos az igazság ezzel szemben az, hogy a devizahitelt felvevők többsége bizonyosan nem tudatosan vállalt be ekkora kockázatot. Ez nem mentség természetesen, de attól még igaz. Az ügyfelek tudatlanok, a bankok nemtörődömök és/vagy kapzsik, a felügyelet és szabályozás meg álmos volt. Minden szereplőnek van miért pironkodnia...

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.09.20. 14:44:24

@bennfentes9:
Szándékosan nem a devizahitelesekről, hanem minden hitelesről írtam.
A hitelek jellemzően nem azért buktak/buknak be, mert pl. 50e helyett 65e-t kell most fizetni a hitelre (árfolyam emelkedés), hanem azért mert az eddigi 120-180e nettó helyett 50e lett, vagy annyi sem (munkahely elvesztés). Erre próbáltam rávilágítani a "kockázat" című szakaszban.

Mind a banknak, mind az ügyfélnek arra kellett volna felkészülni, hogy a hitelt a munkahely elvesztése után is fizetni kell. Erre például lehet egy biztosítással is készülni (léteztek és léteznek ilyen biztosítások). A bank oldaláról annyi, hogy lehetett volna nyomatékosabban promotálni a munkahely-elvesztés biztosítást.

Ha a hitelfelvevők tudatlanságát "fél-mentség"-ként sorolod fel, idézem: "nem tudatosan vállalt be ekkora kockázatot".
Akkor igazából azt mondod, hogy szólni kellett volna nekik, hogy az állásukat akár el is veszíthetik? Mi az a minimum tudás, amit elvárhat egy bank egy ügyféltől?

Amit írtál az igaz az árfolyamkockázatra, de most nem erről volt szó.

Dr.Kotász 2010.09.21. 08:45:20

Sajnos a kormányzati kommunikáció sem jó irányba halad, az amúgy is tudatlan ügyféltömeg egyre nagyobb arccal követeli, hogy legyen kevesebb a törlesztőrészlete és mentsék meg őket... És természetesen csak a bank a szemét, ők ártatlanok...
De az összefüggéseket továbbra sem értik és nem tanultak semmit... napi szinten találkozok ilyenekkel.
Egyetlen "szerencséjük", hogy sokan vannak, így makro és politikai szinten is tényezők...

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.09.21. 10:40:31

@Dr.Kotász: Az emberek eléggé nehezen viselik a kritikát, képzeld el, ha azt hallanák a kormányzattól, hogy nem csak a bankok, hanem a hitelfelvevők is hibásak. Hogy vállalhatna be ilyen népszerűségvesztést egy politikus?
(Egyébként meg kinek lenne érdeke a tömeges tanulás vagy gondolkodás...)

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.09.25. 16:53:00

@Ipari-antidepresszió: Ez nagy igazság. A legtöbb ember kifejezetten igényli, hogy korlátok közé szorítsák, és ne kelljen felelős döntéseket hoznia a saját életével kapcsolatban.

@hétköznapi pénzügyek: "Egyébként meg kinek lenne érdeke a tömeges tanulás vagy gondolkodás..." Így van, a hatalomnak mindig szüksége van a tudatlan, és kiszolgáltatott tömegre. Szavazóként, fogyasztóként, munkaerőként. A modern fogyasztói társadalmakban a hitelből fogyasztás szerepe kettős: egyfelől gazdasági növekedést generál, másrészt egy életre kiszolgáltatott helyzetbe hozza az eladósodott tömegeket. Ki tolná mások szekerét egy életen át, ha lenne más választása?

dézsàvü 2010.09.26. 12:35:44

Lakáshitelesek tömegeinek kell lassacskán tudomásul venni, hogy soha nem lehetnek lakástulajdonosok. Ez a "kiváltság" egyre kevesebb embernek adatik meg.

Most folyik a nagy selejtező. :)

rajen 2010.09.27. 16:57:31

@Ipari-antidepresszió: Nagyon igaz, ez pszichológia. Ha jön a csekk, befizeted, de magadtól félretenni pénzt sokkal nehezebb. :( Evvan. Nem vagyunk racionális lények.
süti beállítások módosítása