HTML

HÉtköznapi PÉnzügyek

Hétköznapi pénzügyi kérdések, válaszok és egyéb gondolatok hétköznapi nyelven. Avagy nézzünk szét, mielőtt szarba lépnénk.

PORTFOLIO BLOGGER

Portfolio Hírbox

Megoldás a devizahiteleseknek

2010.09.06. 10:00 :: hétköznapi pénzügyek

"A profit tud vigyázni magára, de a veszteség nem."
Jesse Lauriston Livermore

 

Korábbi bejegyzéseim egyikében már kifejtettem, hogy szerintem téves az a gondolat, miszerint pl. a CHF-HUF, illetve az EUR-HUF árfolyam ennél tovább már nem tud emelkedni. Természetesen én sem látok a jövőbe, halvány fogalmam sincs arról, hogy egy hónap múlva, vagy akár csak 1 nap múlva mennyi forintot kell majd adni egyetlen euróért. Viszont azt az állítást, hogy "csak azért mert magas az árfolyam, biztosan nem megy még feljebb" hasraütéssel egyenrangúnak tartom.
Az MNB statisztikái azt mutatják, hogy a jelzálog alapú devizahitelezés több lépcsős szigorítása, majd betiltása után az ország lakossága nettó devizahitel visszafizető lett. Ez azt jelenti, hogy az emberek több deviza törlesztőrészletet fizetnek, mint amennyi devizahitelt felvesznek. Végülis ebben nincsen semmilyen meglepő, hiszen a fenti korlátozások az új hiteleket lényegében lenullázták, de visszafizetni továbbra is kell.
Mekkora összegről van szó? Több tízmilliárd forintnyi devizatörlesztésről havonta. Az emberek ekkora értékben minden hónapban forintért devizát (CHF-t, EUR-t, stb) vesznek. Vajon ez csak egy csepp a tengberben, vagy a jelenleg több, mint 5000 milliárd forintnyi lakossági devizahitel visszafizetése azért egy tartós, folyamatos forint gyengítési tényező lesz?

Ismerkedjünk meg egy pénzügyi fogalommal!
Mit jelent az, hogy "call opció"?
Ez egy olyan piaci termék, aminek a megvételével jogot vásárolhatok arra, hogy egy bizonyos jövőbeli időpontban, egy meghatározott áron vásárolhatok egy másik termékből, ha akarok. Magyarul, például fizetek most valakinek 1000 forintot (ennyiért veszem most meg a jogot), ezért cserében garantálja, hogyha akarom, akkor jövő év március 30-án vehetek tőle 35000 Ft-ért 100 liter 95-ös benzint. Ebben benne volt a jog megvásárlásának ára (1000 Ft), a termék, amire vonatkozik (95-ös benzin), a lehetséges vásárlás időpontja (jövő év március 30.), illetve az ár (35000 Ft 100 literért). Vegyük észre, hogy az opciót nem kötelező használnunk, ez csak egy lehetőség, amivel élhetünk. Hogyha az adott időpontban 32000 Ft-ból is meg tudok venni ennyi üzemanyagot, akkor értelemszerűen nem fogok 35000-t rákölteni.

Mi köze ennek a devizahitelekhez?
A példa alapján már valószínűleg sokan kitalálták, hogy ezzel a módszerrel lehet korlátozni az árfolyamingadozás kockázatát. Cserében egy "biztosítási díjért" maximalizálni tudom a jövőbeli költségemet.
Hogy nézne ki ez például egy CHF hiteles szemszögéből?
Tegyük fel, hogy a CHF-HUF árfolyam jelenleg 220 és tudunk venni 5 Ft-ért olyan call opciót, amivel 1 év múlva, ha akarjuk 220 forintért kapunk 1 CHF-t. Összességében ez azt jelenti, hogyha ennél olcsóbb lesz a frank, akkor nem élünk az opcióval, megvesszük a piaci áron és elbuktuk az 5 forintot. Ezt úgy is nézhetjük, hogy előre bevállaljuk, hogyha javul az árfolyam, akkor a valódi árnál 5 forinttal drágábban vesszük a devizát. Viszont, ha romlik az árfolyam, akkor egyszerűen élünk az opcióval és 220-ért megvesszük a frankot, így összesen az opció árával együtt 225-be került nekünk. Ez az ár független attól, hogy a frank a piacon valójában 221-be, vagy 320-ba került.

Az alábbi ábra azt szemlélteti, hogy a fenti példa esetén hogyan változik számunkra 1 CHF ára a piaci ár függvényében.

 
 

Mekkora védelmet nyújt ez?
Az én véleményem szerint nagyon nagyot. Némi plusz költségért cserébe meg tudom mondani, hogy legfeljebb meddig nőhet a törlesztőrészletem. Persze, ha javul az árfolyam, akkor annak kell örülni, hogy javul, nem pedig azon siránkozni, hogy de kár, hogy így meg elbuktam az opció díját.

Mivel nem számoltunk még?
Eddig nem volt szó arról, hogy hogyan jön ki az opciós jog megvásárlásának díja, azaz a fenti példában az 5 Ft. Erre a válasz sajnos nem annyira egyszerű. A piac határozza meg, nem lehet előre biztosat mondani. Végülis gondoljunk csak bele: ahhoz, hogy ilyen jogot vegyünk, valakinek el kell adnia ilyet. Ő pedig szintén nyerni szeretne az üzleten. Márpedig akkor fog nyerni, hogyha a jövőbeli biztosított ár (220) plusz az opciós díj (5) összegénél alacsonyabb lesz a piaci ár.

Milyen költség van még?
Deviza opciókkal való kereskedést számos pénzügyi cég biztosít. Itt lehet számlavezetési díjjal, tranzakciós díjjal, stb. számolni. Amennyiben magunknak szeretnénk ezt az opciós árfolyambiztosítást elintézni, akkor sajnos a fix költségek közé be kell számolnunk a pénzügyi cég felé irányuló költségeinket (ez is egy olyan tétel lesz, ami előre kalkulálható és az árfolyamtól függetlenül fix többletet jelent). Ennek a mértékét nehéz általánosságban becsülni. Minél nagyobb deviza törlesztőről van szó, annál olcsóbban jöhetünk ki egy egységre visszaszámolva.

Mi lenne az ideális megoldás?
A bankoknak kellene lépni és vállalni a fenti tranzakció elfedését. Így eleve megoldott lenne, hogy nagy tételek mozogjanak, így az egységre jutó járulékos költség csökkenne. Ugyanakkor az egészet az ügyfelek felé egy "árfolyambiztosítás" nevű egységcsomagba lehetne rejteni, így talán nem lenne annyira ijesztő, valamint mindenki számára elérhetővé válna. Aki úgy gondolná, hogy megérne neki némi plusz költséget az, hogy maximalizálja a törlesztőrészletét és nyugodtan tud aludni, az megvehetné a bankjától ezt a szolgáltatást.

Mennyivel jobb ez a megoldás a hitel forintra váltásánál?
Annyival, hogy így megtarthatjuk a forintnál alacsonyabb deviza hitelkamatot. Természetesen, csak akkor lehet korrekt összehasonlítást végezni, ha már tudjuk az "árfolyambiztosítás" árát. Például, ha ez a díj mondjuk a havi törlesztőrészlet 5%-a lenne, akkor még mindig valószínűleg egy forint hitel törlesztőrészlete alatt járunk (sokmindentől függ, de általában nem csak 5%-kal magasabb egy forint hitel törlesztőrészlete, mint egy devizahitelé).

Bevallom, hogy nem kerestem meg minden bankot azzal a kérdéssel, hogy kínálnak-e a fentihez hasonló - általam ideálisnak titulált - teméket az ügyfeleiknek, így azt nem állíthatom, hogy nem létezik ilyen. Viszont abban egészen biztos vagyok, hogyha létezik, akkor nem nagyon reklámozzák ezt, segítő kezet mutatva az ügyfeleiknek. Mindenesetre ez egy járható megoldási útnak tűnik. Mind az ügyfelek, mind pedig a bankok érdekeltek abban, hogy a háztartások fizetni tudják a törlesztést, ebben pedig a legnagyobb segítséget a részlet maximalizálása jelentheti.

27 komment

Címkék: árfolyam bank hitel deviza opció portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://hepe.blog.hu/api/trackback/id/tr92261946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tökmindegy77 2010.09.06. 10:21:28

Ez így konkrét megvalósítás nélkül csak elméleti lehetőségnek tűnik számomra. Ha a bankok nem is kínálnak ilyen termékeket, de nyilván van erre letetőség saját kezüleg is. Arra gondolok, hogy a törlesztés pénznemét fizetését megváltoztatni devizára, és mellette ezt az opciós lehetőséget kihasználva vásárolni devizát. Jó lenne olvasni erről, konkrétumokkal.

racpeti 2010.09.06. 10:45:53

Üdvözlet mindenkinek!
Az bejegyzésben leírt ötlet jó, de több buktatóba ütközik. Személyesen is próbáltam utánajárni és ezek alapján írom a következőket.
A legkomolyabb buktató ezek az időtáv kérdése. Egy évnél későbbi lejáratú CHF vásárlási opciót már komoly nehézségekbe ütközik nyitni (az éven túli lejáratnak nagyon szűk a piaca). Ha épp meg is lehet oldani, akkor is az éven túli lejáratok igen drágák. A hitelt pedig mondjuk általában 20 vagy több évre veszik fel az emberek. Egy egy éves lejáratú opció ebből egyetlen évig védi őket. Ha letelt az egy év, akkor ugyan vásárolhat újabb opciót, de ha közben felment az árfolyam, akkor már csak magasabb árfolyamra tudja megvenni a következő évit.
Több helyen is érdeklődtem, de a legkisebb vásárolható tétel 50 ezer eurós (vagy ezzel egyenértékű más deviza). Nagyon sok hitelesnek nincs ennyi tőketartozása, és bár ettől még ők is vásárolhatnak akár ekkora tételt is, de így feleslegesen fognak többet fizetni opciós díjként.

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.09.06. 11:16:34

@tökmindegy77: Ha nem befektetésben gondolkozol, hanem hiteled van, amit vissza szeretnél fizetni, akkor én a helyedben nem váltanék forintról devizahitelre. Inkább arról van szó, hogy aki a devizahitel miatt került rossz helyzetbe, az esetleg így javíthat a kilátásain, de szerintem ez semmiképpen nem jobb alternatíva, mint egy eleve forint hitel.

@racpeti: A nagy tétel sajnos általában elvárás, ezért is írtam, hogy elsősorban intézményesített rendszerben lenne értelme a dolognak.
Egy ilyen hosszútávú opcióknak az ára értelemszerűen nagyobb, hiszen a másik fél kockázata is nő az időtávval, márpedig ugye ő is nyerni szeretne. Megpróbálok majd konkrét piaci árak alapján számszerűsíteni.

Elképzelhetőnek tartok (sőt talán a legoptimálisabbnak) olyan biztosítást is, ami nem a teljes futamidőre szólna, hanem 1-2 évre, és akkor ennyi ideig tudná a hiteles tehermentesíteni magát az ingadozásokról. A legtöbb hitel szerintem nem tölti ki a teljes futamidejét, így nem lenne jó ötlet most venni egy 20 éves opciót (btw: az is elég baj, hogy ilyen hosszú, vagy még hosszabb futamidő a legelterjedtebb, de ez egy másik sztori). Ha pedig már az elején a teljes időtávra megveszed az opciókat, akkor opció díját a teljes 20 évre kell kifizetni, pedig, ha pl. 5 év múlva kiváltod a hitelt, akkor +15 évnyi opciót a kukába tehetsz.

racpeti 2010.09.06. 11:18:29

Pontosítok az előző bejegyzésemen, most gondoltam jobban át, hogy végül is ha minden évben újrakötjük a teljes tőketartozásra az opciót, akkor akár 20 évre is be tudjuk magunkat védeni az tőketartozás árfolyammozgása ellen, nem számít hogy milyen rövid periódusokból rakjuk össze. Ebben nem fogalmaztam egyértelműen az előbb. Ott arra értettem, hogy ha csak az adott évi tőke és kamattörlesztésre vásárlok opciót, az nem elég.

De innentől már komoly megfontolás tárgya, hogy mekkora összegű opciót vásároljon az ember? A tőke + (kamat a teljes futamidőre) összegűt? Az árfolyamingadozás ellen csak így tudunk tökéletesen védekezni. Ekkor már nagyon sok ember felette lesz az 50 ezer eurós küszöbnek, mivel 6%-os átlagos CHF kamattal számolva 20 év alatt a tőke nagyjából 2-szeresét fizetjük ki csak kamatként. Így a tőke 3-szorosáre kellene opciót vásárolni a teljes védelemhez. Ilyen esetben viszont az opciós és tranzakciós díjak már valószínű elrettentő éves mértéket fognak megütni.

Az opció díja ugyanis meglepően magas. Az egyetlen helyen ahol mertek becslést adni azt mondták, hogy 6 hónapos lejáratú 100.000 CHF-es vételi opció ára félmillió forint körül van. Fél évre. Ennyi pénzbe nagyon durva árfolyamingadozás belefér...

Hosszan lehetne még számításokat folytatni erről, például hogy a tőke és kamattartozás csökkenésével csökkenthető az évről évre vásárolt opció, vagy hogy az opciós nyereséget minden évben előtörlesztésre fordítva hogyan alakul a törlesztő, de ezt én másra bíznám...

tökmindegy77 2010.09.06. 11:25:41

@hétköznapi pénzügyek: Félreértetted, devizahitelem van. De - mint a többség - én is forintban fizetek és a bankra bízom, hogy vegyen devizát helyettem. Érdeklődtem már a bankban, egy módosítással lehetne lehetőségem átváltani a törlesztés nemét devizára. De ahogy racpeti írja, úgy tűnik hogy "kicsi" hitelnél drágább lenne a védelem, mint amennyit véd..

racpeti 2010.09.06. 11:28:16

@hétköznapi pénzügyek: 20 éves opciót szerintem biztosan nem lehet vásárolni, bár ennek nem néztem utána, de jellemzően 1, 3, 6 hóapos időtávok vannak, éven túlira már csak csóválták a fejüket. Az intézményesített rendszerben azonban teljesen igazad van, hiszen egy banknak egy nagyobb hitelportfólióra opciót vásárolni hatékonyabb és gazdaságosabb, egy ügyfélre eső költség csökkenthető, mintha az emberek egyesével vásárolgatnak relatíve kis összegű opciókat.
Azt is meg kellene azonban vizsgálni, hogy az egyébként viszonylag marginális CHF-HUF opciós piacot mennyire borítaná fel, ha hirtelen devizahitelesek tömege (vagy bankok a hitelek bebiztosítására) elkezdene CHF vételi opciót vásárolni. Vajon lenne-e elég eladó, vagy az opciós díj elkezdene meredeken emelkedni?

Külön bejegyzést érne még meg a hitelek bebiztosítása határidős devizavásárlással... de ez egy másik sztori.

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.09.06. 11:32:52

@racpeti:
100k CHF, az kb 22 millió Ft, ennek 2,27%-a az általad említett fél milliós ár fél évre. Ha ezt évesíted, akkor 4,6%-ért van maximált árfolyamod. Azaz ha éves 4,6%-nál jobban emelkedik az árfolyam, akkor már jobban jártál az opcióval. Az elmúlt fél évben szerintem minimum 20%-ot emelkedett a CHF kilója, úgyhogy bármilyen sok is ez a fél milla, ennél többet bukik egy, a példában említett CHF hiteles.

@tökmindegy77:
Jaj, bocsánat, tényleg félreértettem.
Az, hogy mennyit ér és mennyibe kerül a védelem, az persze egyéntől függ. Számtalan különböző pénzügyi terméket lehetne kidolgozni erre a célra, de az is lehet, hogy valakinek az a legjobb, ha úgy fizet, ahogy az ár ingadozik.

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.09.06. 13:17:32

@racpeti: Ne haragudj, véletlenül rossz helyre kattintottam és kimoderáltam az utolsó hozzászólásodat (ezekkel a hétfőkkel mindig baj van;) ). E-mailben elküldtem, hogy mi volt, kérlek küldd be újra.

intruderjani 2010.09.06. 18:03:58

Maradjunk annyiban, hogy ez egy elméleti lehetőség. Amúgy sem éves lejáratú opciókat kellene hívni, hanem havit, hiszen a törlesztő jellemzően havonta esedékes. Másik probléma, hogy nincs olyan devizakereszt, hogy CHFHUF, olyan van, hogy EURHUF és olyan, hogy EURCHF. Azaz, ha opcióval fedezel, kapásból kettőt kellene hívnod: EURCHF-et és EURHUF-ot. Itt kapásból duplázódik az opció(k) költsége (lehet van olyan market maker, aki jegyez HUFCHF-et, de én még nem találkoztam ilyennel).

racpeti 2010.09.06. 20:59:20

@hétköznapi pénzügyek: Abszolút jogos amit írsz, de ebben benne van, hogy utólag már könnyű azt mondani hogy megérte volna.
Ha 2006.01.01-én felveszel 16 millió forint hitelt (kb = 100.000 CHF), és azt ajánlják, hogy ha most fizetsz 1 milliót, akkor nem megy fentebb a törlesztőrészleted (és a tőketartozásod) 1 évig, akkor befizetted volna? Tegyük fel hogy igen.
Letelik egy év, 2007.01.01-et írunk CHF kb 156. Azt látod hogy 1 milliót kidobtál az ablakon. Következő évre is megvetted volna? Tegyük fel igen. 2008.01.01: CHF kb. 152. Újabb 1 millió a kukába. És csak ezt követően kezdtél volna rajta nyerni, és persze ma már lászik hogy még az elbukott 2 milliót is simán visszanyerted volna, de ki látta ezt előre? Tehát valahol ez is spekuláció, amin veszíteni is lehet.

aszora 2010.09.07. 09:54:12

Az azigasság, hogy szerintem a devizahitel+árfolyamkockázat fedezése kb. ekvivalens megoldás a forinthitellel, látatlanban tehát nem nagyon lehet olcsóbb, viszont a konstrukció komplikáltabb, és ugye minden komplikációnak plusz költségei vannak, elvileg a kockázat is nagyobb, tehát várhatóan egy devizahitel+árfolyamkockázat valózsínűleg drágább megoldás mint egy sima forinthitel, olcsóbb csak akor lehet, ha nincs beárazva minden kockázat.
A konstrukció pedig önmagában plusz kockázatot és költséget jelent, szóval szerintem ilyen módon nemigen javítható a helyzet.

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.09.07. 10:05:11

@intruderjani:
Ezt nem teljesen értem, hogy mi az hogy nincs CHFHUF devizakereszt. Egyrészt már láttam pénzintézetet, aki kínált ilyenre opciót, másrészt meg bármilyen devizakereszt létezhet. Tetszőleges pénzintézet nyithat saját piacot, ahol olyan devizakombinációkat kínálhat, amilyet csak akar.

@racpeti: Jogos amit mondasz, de igazából minden biztosításnak ez a karakterisztikája. Ha egy évig fizetem a lakásbiztosítást, de abban az évben nem törnek be hozzám, akkor kidobott pénz volt?

@aszora: Valóban komplikált a módszer. Hogy olcsóbb, vagy drágább, mint egy forinthitel, az attól függ, hogy hova lőjjük be az árfolyamplafont. Továbbá egy forint hitelre átállásnak lehetnek egyszeri nagy plusz költségei. Az általam leírt módszerrel nagyobb a pénzügyi szabadság olyan szempontból, hogy évről évre belőhetjük, hogy milyen plafont tudunk vállalni.
Mindenesetre én forinthitel párti vagyok, de aki már egyszer devizahitelben ragadt, annak szerintem ez is egy út.

intruderjani 2010.09.07. 11:29:21

@hétköznapi pénzügyek: Ha nem érted, akkor ez még elméletibbé teszi az egész fejtegetést (pontosabban: még feleslegesebbé). Jó lenne lejönni, az "elméletről" és körülnézni a piacon, hogy milyen mozgástered van. Ma egy pénnzintézetet sem találtam, aki foglalkozna CHFHUF opciókkal. Kíváncsiam várom a te "listádat" róluk... (Ha találsz, írd már le nekem a spread-et is rá (az opcióra), légszíves).

Éves EURUSD (a legolcsóbb, leglikvidebb) ATM opcióhívásra 16%-ra jött ki az opció díja a kötési mennyiségre vetítve. És ez még csak a leglikvidebb valuta, képzelem, hogy mennyire jönne ki egy CHFHUF opció ára (aránynak: EURUSD spot 3 pip, opció 16 pip spread, EURHUF spot ~32 pip, opció ??? pip spread)... Bocs cimbora, de a példádban 220-as árfolyam mellé tett 5 Ft opciós díj a gyakorlatban inkább olyan 45-60 HUF lenne (egy évre).

intruderjani 2010.09.07. 11:34:56

@hétköznapi pénzügyek: Nem magyaráztam meg, rendesen: derivative van CHFHUF devizakereszt (spot ügyletekhez), csak opciós kereskedést nem láttam hozzá sehol. Gyanítom te sem fogsz. De hátha...

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.09.07. 12:07:56

@intruderjani:
Lehet, hogy rosszul értem a táblázatukat, de pl. szerintem ők kínálnak chfhuf opciókat:
www.portfolio.hu/global/dijjegyzek.html

Az 5 forint a 220-as chf-re valóban rossz példa. Igaz, hogy utána írtam, hogy ezt hogy kell érteni, de a példában is nagyobb számmal kellett volna kalkulálnom.
Az opció árára érdekes, hogy racpeti által írt ajánlat alapján 5% alatti költség jön ki, szerinted meg 20-30%.

intruderjani 2010.09.07. 12:54:08

@hétköznapi pénzügyek: Rosszul érted. Ha lennél szíves 20 másodperc alatt regelni oda, akkor látnád, hogy nem tudsz CHFHUF opciókkal kereskedni. Saxós platform.

from Racpeti:

"Az opció díja ugyanis meglepően magas. Az egyetlen helyen ahol mertek becslést adni azt mondták, hogy 6 hónapos lejáratú 100.000 CHF-es vételi opció ára félmillió forint körül van. Fél évre. Ennyi pénzbe nagyon durva árfolyamingadozás belefér..."

Hasraütés. Ha így lenne, olcsóbb lenne, mint az EURUSD. Megnéztem, 100K EURUSD egy évre (ATM) long call 6550 USD azaz ~6,55%. Végül is miért ne lehetne sokkal olcsóbb a CHFHUF? Hiszen az adja a világszintű napi devizaforgalom 80%-át, nem? Szerintem kezd ez egy kicsit komolytalan lenni...

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.09.07. 13:08:20

@intruderjani: Nem emlékszem, hogy bárki azt mondta volna, hogy drágább egy EURUSD opció, mint egy CHFHUF. Én csak említettem, hogy nem állnak összhangban a kettőtök által megadott számok.

intruderjani 2010.09.07. 13:34:15

@hétköznapi pénzügyek: Valóban nem állnak "összhangban". Már mondtam: elméletben jónak tűnhet ez a poszt, a gyakorlat meg tök más. De nem úgy tűnik, mintha ezt be akarnád látni...

racpeti 2010.09.07. 13:45:11

@intruderjani: Az OTP-nél azt mondták, hogy vásárolhatok náluk CHF-HUF opciót. Nem vásároltam, így nem tudom, hogy tényleg lehet is, vagy csak az ügyintéző sem volt eléggé tájékozott, de a lehetőséget felajánlotta. (Megjegyzem tájékozottnak tűnt.) A fenti árbecslést is ő adta, hozzátéve azt is, hogy valójában ő sem tudja hogy ténylegesen mennyi is az opciós díj, ezt mint nagyságrendet jelölte meg, nyilván hogy érzékeltesse hogy nem aprópénzről van szó.
Más pénzintézeteknél nem jutottam el addig hogy bármi konkrétumot mondjanak, de azt máshol sem mondták, (pl Unicredit), hogy CHF-HUF opció nem vásárolható. Persze lehet, hogy a háttérben ők CHF-EUR EUR-HUF kettős opcióval oldják meg.
Simán lehet hogy neked van igazad, és nincs CHF-HUF, és az árazásban is igazad lehet. Jobban belegondolva fél évre én is kevesellem az 5 ft/chf-et, mikor féléves határidős CHF vételt a prompt árfolyam + 25-30 forint körül lehet nyitni. Én maximum lelkes amatőrnek számítok, kevés valódi tapasztalattal, és simán tévedhetek.

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.09.07. 13:57:45

@intruderjani:
Számomra már az írás közben is egyértelmű volt, hogy ez elméleti dolog és nem gyakorlati. Ezen nincs mit belátni, mert eleve így gondoltam.
Az első kommentemben írtam is, hogy "Megpróbálok majd konkrét piaci árak alapján számszerűsíteni." Te végülis ezt hiányoltad és igazad is van benne.

intruderjani 2010.09.07. 13:59:57

@racpeti: Nem különösebben akarok bárkit is megbántani. A piac nem a tankönyvek/elméletek mentén működik, ezért is ülünk nyakig a "válságban". A CHFHUF opciókra nincs kereslet, ezért piacuk sincs. A posztolónak igaza van abban, hogy akár - kis túlzással - én is adhatok el neked CHFHUF opciót, aztán ha nyersz vele akkor egy napos swappal veszek neked CHF-et és tessék (ha meg nem érdemes lehívni, lenyelem az opciód árát). Ha nagyon akarsz, tehát biztosan lehet találni valakit, aki ad el neked ilyet, de annak az árában nem lesz köszönet. Erre próbálok rávilágítani. Nyilván Picasso képeket is lehet elméletben vásárolni, de azért a gyakorlat nem úgy néz ki, hogy akkor és annyiért kapok amikor és amennyiért szeretnék venni. Sarkos példa, de remélem érthető.

intruderjani 2010.09.07. 14:06:58

@hétköznapi pénzügyek: Hmm. Ez elkerülte a figyelmemet. Akkor nem akadékoskodok.

dézsàvü 2010.09.07. 17:00:07

Előrebocsájtom, pusztán csak eszmefuttatás amit most leírok. Miután "az ország lakossága nettó devizahitel visszafizető lett."
- Ez ugye többségében svájci frank. Nem lehet, hogy a frankhitelesek a havi vásárlásaikkal maguk hajtják fel a frank árfolyamát? (De legalábbis elősegítik azt.)

intruderjani 2010.09.07. 18:57:35

@dézsavü: Minimális, elhanyagolható mértékben igen. Gyakorlatilag a frank erősödése a nemzetközi megítélésének köszönhető (menekülő deviza). Hasonló, de nem teljesen azonos a szerepe, mint a XAU-nak.

dézsàvü 2010.09.08. 22:46:46

@intruderjani: Ez így van, menekülő deviza a JPY és USD is! Sőt a CHF az aranynál is jobb, mert likvidebb.
Én mégis hiányolom a devizahitelek megszüntetését, mert így az eladási lábat levágták. A Forex kereskedőknek persze jól kiszámítható jövedelem, hogy hó elején mindig nagyot gyengül a forint a sok devizavásárlás miatt.

intruderjani 2010.09.10. 06:40:35

@dézsavü: Nem, sajnos nem. Vagy legalábbis nem egyforma CHFHUF chartot nézünk. Ha Az elmúlt három hónapban valóban például pont erősődött hónap elején a forint az első hétben. De ha van valami tuti arbitrázs-tipped, oszd meg velem kérlek. :)

dézsàvü 2010.09.12. 10:26:02

@intruderjani: Ha nekem valaki egy tuti tőzsdetippet adna, pont az ellenkezőjét játszanám meg! Nem hiszem, hogy rá lennél szorulva pont az én tippemre. Hiszen vérprofinak tűnsz. Az ilyenek szokták kétszer mindenüket elveszíteni és háromszor újra talpra állni. :)

Ezt az idézetet az egyik hozzászólásodból vettem: "Egyáltalán tudod te, hogy HUFCHF kereszt nem is létezik?"
süti beállítások módosítása