HTML

HÉtköznapi PÉnzügyek

Hétköznapi pénzügyi kérdések, válaszok és egyéb gondolatok hétköznapi nyelven. Avagy nézzünk szét, mielőtt szarba lépnénk.

PORTFOLIO BLOGGER

Portfolio Hírbox

A devizahitel jobb "eddig" az árfolyamig

2010.08.02. 09:00 :: hétköznapi pénzügyek

"Egy elképzelés széles körű elfogadottsága nem bizonyítja azt, hogy az igaz is."
Dan Brown

 

Bár jelenleg nem lehet megmondani, hogy Magyarországon van-e még létjogosultsága a deviza hiteleknek vagy sem, de pénzügyi szempontból mindenesetre ettől függetlenül érdekes.

Egy banki egyeztetés során, amikor az ügyintézőt megkérjük, hogy hasonlítsa össze nekünk az általuk kínált (azonos hitelösszegre és azonos futamidőre szóló) forint és deviza alapú hitelt, valószínűleg a következő információkkal fogunk szembenézni:
 - megnézhetjük a kezdő törlesztőrészletet forintban számolva mindkét konstrukcióhoz
 - kapunk egy emlékeztetőt, hogy bizony a devizahitel esetében számolnunk kell egy kis árfolyamkockázattal is.

Ne elégedjünk meg ennyivel, járjuk körbe kicsit jobban a kérdést!

Hasonlítsunk össze egy forint és egy deviza alapú hitelt egy konkrét példán keresztül. Vegyünk fel 8 millió forintnyi ingatlan célú hitelt 15 éves futamidőre. A számokat egy véletlenszerűen választott hitelintézet ajánlata alapján írom.
Forint alapon 89.000 Ft-os kezdő törlesztővel számolhatunk (11,2%-os kamat).
Euró alapon pedig 79.800 Ft a kezdő törlesztőnk (9,66%-os kamat), az aktuális váltási árfolyam pedig 290 HUF/EUR.

1. Hogyan hat a kamat változása a törlesztésünkre?
Engedjük meg magunknak azt a könnyebbséget, hogy ezzel a paraméterrel nem számolunk, azaz tegyük fel, hogy a teljes futamidő alatt változatlan kamattal számolhatunk. Bár nem életszerű a feltevésünk (15 év alatt biztosan változik a kamat), de ugyanakkor nem is követünk el nagy hibát, ha ezt most kihagyjuk.

2. Milyen ütemben fog csökkenni a tőketartozásunk?
Miután a két hitel azonos futamidejű és a kamatok között sincs jelentős különbség, így elmondhatjuk, hogy hozzávetőleg azonos ütemben fog csökkenni a tartozásunk. Az azonos ütem alatt pedig azt értjük, hogy azonos eltelt törlesztési idő után a tartozásunk ugyanakkora hányadát fogjuk már visszafizetni, például az 5. év végére mondjuk az 1/4-ét.
Fontos különbség, hogy az egyik hitel esetében a tartozásunk forintban mért csökkenéséről beszélhetünk, a másik esetben pedig a tartozásunk devizában mért csökkenéséről.

3. Hogyan változik a törlesztőnk a devizaárfolyam változása mentén?
A forint hitel esetében értelemszerűen nem beszélhetünk ilyenről, ott a törlesztőrészletünk (fix kamatot feltételezve) sohasem fog változni.
A deviza - jelen esetben euró - alapú hitel esetén viszont számolni kell vele. Ahány százalékkal nő vagy csökken a deviza árfolyam, forintban számolva ugyanakkora mértékben fog változni a (devizában rögzített) törlesztőnk nagysága. Azaz, ha 5%-kal emelkedik az euró ára a forinttal szemben, akkor 5%-kal fog emelkedni a törlesztőrészletünk is.

4. Hogyan változik a tőketartozásunk a devizaárfolyam változásának hatására?
A forint hitel esetén ezúttal sem beszélhetünk ilyen változásról, a tőketartozásunk a visszafizetések ütemében csökken.
A devizahitelek esetében is igaz, hogy devizában mérve csökken a tartozásunk, azonban ha ezt forintra átszámoljuk, akkor már nem biztos, hogy csökkenésről beszélhetünk. Ugyanis, ha pl. eddig a tőketartozásunk 10%-át fizettük vissza, de közben a devizaárfolyam 15%-kal emelkedett, akkor (0,9*1,15 = 1,035) forintban számolva 3,5%-kal nőtt a tartozásunk. Persze a tőketartozás változása nem feltétlen érint minket, általában akkor van jelentősége, ha a teljes futamidő lejárta előtt szeretnénk változtatni és kilépni a hitelből.

5. Meddig jobb a devizahitel?
Amennyiben úgy számolunk, hogy végig fizetjük a teljes futamidőt, és nem törlesztünk elő, akkor az a kérdés, hogy átlagosan mekkora árfolyamon fizetjük a részleteket. Láthatjuk, hogy ahhoz, hogy ugyanakkora részleteket kelljen fizetni a deviza hitelünknél, mint az alternatív forint hitelnél (89.000/79.800 = 1,115) 11,5%-kot kell emelkednie az árfolyamnak. Kérdésünk persze nem az egyszeri törlesztőrészlet mértéke, hanem a teljes futamidő alatti átlagos. Tegyük fel, hogy egyenletes ütemben emelkedik az árfolyam, ekkor ha az időtáv felénél érjük el az említett 11,5%-os emelkedést, és a futamidő végére a 23%-ot, akkor számszerűsítve pontosan ugyanannyiba került a két hitel.
Meg kell jegyezni, hogy ebben az esetben még valamennyivel (kb. 0,2%-kal) jobban jár a deviza hiteles, mert a futamidő elején az átlagosnál kevesebbet, a végén pedig többet fizet és közben pedig romlik a pénz értéke, de ezt a különbséget most hanyagoljuk el.

6. Hosszú távon milyen deviza árfolyam várható?
Természetesen ezt a kérdést nagyon nehéz megválaszolni. Arra viszont vállalkozhatunk, hogy próbáljunk egy remélhetőleg nem nagyon rossz becslést adni. A számításunkat alapozzuk az infláció alakulására. Hogyha ugyanazt a terméket meg tudjuk venni most X forintért vagy Y euróért, akkor ebből következik, hogy (kb) X/Y a váltás a forint és az euró között. Ha a magyar infláció 6%, akkor ugyanez a termék egy évvel később X*1,06 forint lesz, közben, ha az euró zóna infláció 2,5%, akkor ez a termék Y*1,025 lesz, vagyis a forint és az euró váltása (1,06*X / 1,025*Y) = 1,034*(X/Y) lesz. Vagyis 1 év alatt 3,4%-ot emelkedik a deviza árfolyam. Természetesen ez csak egy becslés, de kiindulási alapnak jó lesz. A használt értékek sem elrugaszkodottak, hiszen a magyar infláció legjobb években volt 6% körüli, az eurózóna inflációja pedig 2,5% körül szokott alakulni (bár az elmúlt 1-2 évben 0 és 4% körül is megfordult).
Ez azt jelenti, hogy a számítás alapján évente 3,4%-os árfolyamemelkedés várható. Ez a 3. év végére (1,0343 = 1,1055) 10,55%-os, a 4. év végére 14,31%-os árfolyamemelkedés várható, azaz várhatóan a 7,5 év helyett a 3. év során lépjük át az elméleti 11,5%-os egál határt. Ha nem változik ez az ütem, akkor a 15. év végére 65%-kal fog emelkedni az árfolyam az eredetihez képest.
Mégegyszer szeretném kiemelni, hogy ez csak egy becslés, rengeteg paraméter befolyásolja az árfolyamok ingadozását. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a számítás nem alaptalan. A valódi árfolyamváltozás ennél sokkal hektikusabban történik, viszont a 15 éves időtávban az ingadozások jó eséllyel kiegyenlítődnek.

7. Ez azt jelenti, hogy nem szabad devizában hitelt felvenni?
Nem. Ez csak azt jelenti, hogy végig kell gondolni, hogy mire kell számítani a visszafizetés során.
Ha jobban belegondolunk, a forint hitel esetén a futamidő alatt egy folyamatosan csökkenő törlesztőrészletet vállalunk be. Hiszen számszerűsítve állandó a visszafizetendő részlet nagysága, de a reál értéke (vásárlóereje) egyre csökken, mégpedig pontosan az inflációt követve. Gondoljunk csak bele, hogy az első és az utolsó 89 ezer forintos részlet befizetése között 15 év telik el. A jövőbe gondolkozni nehéz, de azt azért könnyen összehasonlíthatjuk, hogy mennyit ér most 89 ezer forint és mennyit ért 15 évvel ezelőtt.
A devizahitel esetén viszont hosszú távon nem a forint, hanem a devizanem inflációjának a mértékével csökken a törlesztés. Ott azt kell összehasonlítani, hogy mennyit ér pl. most 250 euró és mennyit fog érni 15 év múlva (évente 2,5%-kal kevesebbet). Forintban számolva persze ez azt jelenti, hogy a törlesztésre befizetendő összeg nő, de a forint inflációjánál kisebb mértékben, azaz összességében a törlesztő részlet reál értéke itt is csökken. Ha évről évre legalább az infláció mértékével emelkedik a fizetésünk, és van némi tartalékünk az ingadozások lenyelésére, akkor hosszú távon ennek a fizetése sem okozhat gondot.

 

Összességében talán megállapíthatjuk, hogy a forint hitel esetében nem számítunk különösebben nagy jövöbeni előrelépésre, ha nem emelkedik a havi jövedelmünk, akkor is végig tudjuk fizetni. Inflációval emelkedő jövedelem mellett viszont folyamatosan csökkenő terhet jelent ez a havi kiadás.
A deviza hitel esetén viszont számítunk a folyamatos infláció közeli jövedelememelkedésre, valamint szükség van némi tartalékra a rövidtávú ingadozások kiegyenlítésére. A deviza alapú hiteleknél további fontos kitétel, hogy a futamidő közbeni lezárásnak elég nagy ára lehet, ezzel mindenképpen számolni kell (például amennyiben a vásárolt ingatlanból a futamidő vége előtt tovább akarunk költözni).

11 komment

Címkék: árfolyam bank hitel forint deviza törlesztőrészlet portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://hepe.blog.hu/api/trackback/id/tr882166814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ipari-antidepresszió 2010.08.02. 09:38:56

Korábban a frankhitel volt 5% körül, a forint meg 15% körül.

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.08.02. 09:50:49

@Ipari-antidepresszió: Ebben teljesen igazad van, de emberek tömegével vettek fel az elmúlt hónapokban (fél évben-évben) is devizahiteleket a leírásban szereplőkhöz hasonló paraméterekkel.

De valóban ki lehetne számolni azt is, hogy 5 évvel ezelőtt hogy néztek volna ki ugyanezek a számok.

eztígyhogy (törölt) 2010.08.02. 10:36:36

A képletbe sajnos a kamat emelést mindenképp bele kell számolni, ugyanis fél év után az az első, hogy bank megemeli.

Egyébként meg lehet, hogy képzetlen ügyfelünk azért választotta a CHF hitelt, mert annak kamata időtlen idők óta stabil, és jól emlékszik a 90-es évekre, amikor az addig 3%-os HUF kamatokat egy huszáros vágással 30%-ra emelték... - egyoldalú szerződésmódosítással.

Ipari-antidepresszió 2010.08.02. 11:37:48

@eztígyhogy:
Igen, mind a deviza, mind a forinthitelnek van kamatkockázata. A THM tulajdonképpen csak az első kamatperiódusra igaz, utána igazából nem is lehet tudni. Ha megnő az infláció vagy a jegybanki alapkamat, akkor növelni kell a hitelkamatot.

A 90-es évek elején csak alkalmazták a piaci árakat a hitelekre, mert korábban egyszerűen csak elinflálódtak.

eztígyhogy (törölt) 2010.08.02. 13:39:48

@Ipari-antidepresszió:
...ha pedig csökken az infláció vagy a jegybanki alapkamat, tudjuk jól, bank akkor sem fog csökkenteni. Egyirányú utca.

Lehet, hogy a kilencvenes években csak alkalmazták a piaci árakat, de... az ügyfeleknek érvényes szerződéseik voltak, fix kamatra, és akkor még az egyoldalú szerződésmódosítást sem ismerte a törvény, mint olyat. Az infláció miatti kockázatot törvényi segédlettel egyszerűen áthárították az ügyfelekre.
A fura egyébként az, hogy a piaci árakat a 2000-es években már nem ismerték a bankok, legalábbis meglévő hitelszerződéseknél nem, hiszen azoknál rendületlenül tartotta magát a 30-35%-os huf hitelkamat, holott az mnb alapkamat már régen csökkent. Érdekes az új ügyleteket alacsonyabb kamatfeltételek mellett nyitották. Amikor pedig az ügyfelek tömegesen kezdték kicseréltetni a hiteleiket más bankoknál, akkor bevezették a magas visszafizetési díjat. Nem egy bank az addig 5000 költségről tért át egyből a 25-35 ezresre. Azért ez egy 300 ezres személyi kölcsönnél durva összeg. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a magatartással további eladósodásba hajszolták az ügyfeleket. Ha csökkentik a hitelkamatot, akkor ugye ez alapból kisebb nyereség. Emellett az ügyfél kérhetett volna futamidő csökkentést is az alacsonyabb tőke+kamatteher kombinációjából adódóan. Ez pedig sok veszteség lett volna, inkább egymástól szipkázták el hitelkiváltásokkal az ügyfeleket a futamidő első harmadában, amikor az ügyfél a legjelentősebb kamatterheket már kifizette, a tőkéje meg ugye ezalatt az idő alatt még alig csökkent. Aztán már bevezették a chf személyi kölcsönöket is 17-18%-ra, végül a szabadpiaci jelzáloghitelt. Ez volt a folyamat.
Most is 30% felett van például a hitelkártyák és a személyi kölcsönök kamata, pedig az mnb alapkamat csökkent. Nyilván mert most az Etikai Kódex jegyében, ha emelni nem is lehet, de csökkenteni sem kell. Miután a kamatokat a válság első idejében, akár huf, akár eur, akár chf-ről van szó, jól megemelték, ezek a magas kamatok biztosítják a jövedelmezőséget. Jelzáloghitelnél minek emelnék a chf, eur kamatot 10-13%-nál magasabbra, a 0,25%-os chf kamatnál és 1,5-3%-os országkockázati kamat felett is marad bőven. Vagy az 5-6%-os MNB alapkamat mellett gondolom valahogy marad a 30% feletti fogyasztói hitelek kamatából. (...még mielőtt elkezdenénk sajnálni őket, igen, így kell lennie, hisz nem lennének oly nyereségesek, máskülönben együtt zokognának a 900 ezer feletti KHR-listással.)

A probléma az, hogy az ügyfelek most is, akkor is kiszolgáltatottak a pénzintézeteknek. Hacsak nem nyalókára való összeget veszel fel, minimum futamidőre, úgyis buksz. Mint a kaszinó, lehet, hogy időnként nyerőszériában vagy, de a végén úgyis mindent a bank visz.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.08.02. 19:26:20

Az összehasonlításnál még az is bejöhet a képbe, hogy 15 éves távon talán nem irreális, hogy nálunk is euro lesz a fizetőeszköz. Az átváltási árfolyamtól függően erősen átrendeződhet a helyzet.

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.08.03. 09:50:46

@eztígyhogy: A kamatemelést több okból is kihagytam.
Egyrészt mind a forint, mind pedig a deviza hitelnél lehetséges, így ez nem különbség a kettő között.
Másrészt pedig a hatása iszonyatosan függ attól, hogy mennyi idő van még hátra a törlesztésből. Ha már kevés, akkor semmi hatása, de ha még mondjuk közel 20 év, és pl. 5%-ról 6%-ra emelik a kamatot (figyelem, ez 20%-os kamatemelés), akkor közel 20%-kal emelkedhet csak ennek hatására a törlesztő. Szóval ezzel nem lehet kalkulálni.

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.08.03. 09:56:38

@eztígyhogy: Egyátalán nem mindegy, hogy személyi kölcsönről/hitelkártyáról, vagy jelzálog alapú ingatlan hitelről van szó. Pl. az előbbiek esetében a bank szemében nincs fedezet. Továbbá ha pl. tévé vásárlásra, vagy akár villanyszámla befizetésre hitelkártyát/személyi kölcsönt használsz, akkor a Te kockázatod nagyobb, hiszen nagy valószínűséggel nem vagy pénzügyileg megbízható.
Összességében teljesen értelmetlen az országkockázatot és a CHF alapkamatot egy személyi kölcsön kamatához hasonlítani.

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.08.03. 09:58:45

@Pénzkereskedő: Teljesen igazad van. Sőt, már annak is érezhető hatása lesz, ha belátható távolságra kerül az euró, ugyanis onnantól csökken a forint-euró paraméterei közötti távolság.
Csak megjegyzem, hogy 2000 körül is szerintem sokan számoltak azzal, hogy 10-12 év múlva eurónk lesz... :)

csokiájsz 2010.08.09. 14:14:43

milyen jó lett volna, ha ez és az ehhez hasonló cikkek, mondjuk 5 évvel korábban jelentek volna meg, amikor mindenki chf-ben adósodott el.

piac után minden kofa okos...

hétköznapi pénzügyek · http://hepe.blog.hu/ 2010.08.09. 15:02:34

@csokiájsz: Sajnos 5 évvel ezelőtt még nem foglalkoztam pénzügyekkel, de valóban jobb lett volna, ha már akkor jelennek meg ilyen cikkek.

Ennek ellenére a téma továbbra is adott, illetve aki már rossz útra tévedt, de még menthető, annak is hasznos, ha átlátja mi miért történt.

Elég ha visszaemlékszünk ez év elejére, amikor a devizahitelek első korlátozása előtt rengetegen siettek még euróban hitelt felvenni. Illetve biztos vagyok benne, hogy az azóta életbelépett további szigorításokat is lesz aki meg akarja még kerülni.

A blogban igyekszem olyan témákat feszegetni, ami a hitelfelvevők mostani és jövőbeli döntéseiben segítenek. Olvashatsz például a mai napig népszerű a kombinált hiteltermékekről vagy devizanemtől függetlenül a futamidő számszerűsített áráról. Illetve például a jövő hétfőn (08.16) megjelenő bejegyzés egy olyan területet ölel magába, ami még nem robbant, de nagy veszélyeket hordoz magában.
süti beállítások módosítása